Lumiance |  Sylvania |  Concord

5.8.2021

Ryhmä

Suurin syy on energiansäästö. LED-putki säästää 50-70% energiaa oikein asennettuna. Se tarkoittaa, että sähkölaskussa 10 putken kohteessa 10 tunnin päivittäisellä polttoajalla säästö on noin 150€ vuodessa ja 100 putken kohteessa 1500€ vuodessa ja edelleen 1000 putken kohteessa 15000€ vuodessa. Voit laskea tästä oman energiansäästösi: Energiansäästölaskuri

Lisäksi, kun LED-putki valitaan oikein kohteeseen, saadaan valotehoon mukava muutos. Vanhat loisteputket ovat useissa kohteissa kuluneita ja valoteho on pudonnut jo todella pieneksi. Tämä jo pienentynyt valoteho on helppo korvata lähes kaiken tehoisilla LED-putkilla mutta jos halutaan sama valoteho kuin uusilla loisteputkilla alkuperäisen valaistussuunnitelman mukaisesti niin siihen vaaditaan laadukas ja valotehokas Sylvania ToLEDo Superia -tuote.

LED-putkien elinikä on yli kaksi kertaa pidempi kuin yleisimmissä loisteputkissa. Esimerkiksi 50 000 tunnin eliniällä oleva LED-putki kestää 10 tunnin päivittäisellä polttoajalla 14 vuotta. Tämän jälkeen LED-putki on helppo taas päivittää uuteen energiatehokkaaseen malliin.

Asennus

Loisteputkista yleisimpiä ovat T8- ja T5 -loisteputket, joihin kumpaankin löytyy LED-putkivaihtoehto.

T8-loisteputkivalaisimia on kahdenlaisia, kuristimella olevia (90%) ja elektronisella liitäntälaitteella olevia (10%), nämä on helppo erottaa toisistaan sillä, että kuristinversiossa on vaihdettava sytytin tai sytyttimet.

T8 kuristin versiossa asennus tapahtuu suoraan loisteputkien tilalle ilman isompia muutostöitä.

Jos valaisimessa löytyy vaiheen ja nollan rinnalle kytketty kompensointikondensaattori niin se poistetaan ja sytyttimien tilalle asennetaan LED-sytytin, jonka jälkeen LED-putki voidaan asentaa. Kuristimen poistoa tai ohitusta ei tarvita mutta jos energiansäästö halutaan maksimoida, saadaan sillä 1-2W lisäenergian säästö per LED-putki. Valaisimeen asennetaan muutostöiden jälkeen tarra, jossa kerrotaan muutostyöstä. Tällaisessa kohteessa voidaan käyttää ToLEDo Superia T8 tai ToLEDo Tube T8 LED-putkea, jotka soveltuvat kuristinkäyttöön tai suoraan 230V:n ohjaukseen.

kuristimellinen valaisin magneettinen kuristin
Kuristimellinen valaisin                                                      

 

T8-loisteputkivalaisin elektronisella liitäntälaitteella vaatii ToLEDo Superia T8 Universal LED-putken, joka soveltuu yleisimmille liitäntälaitteelle. Valaisimesta poistetaan heijastin tai pohjalevy, jotta nähdään liitäntälaitteen tyyppi ja tarkistetaan yhteensopivuus sylvania.fi sivustolta: https://www.sylvania.fi/images/pdf/ToLEDo_Superia_T8_Universal_V2_Compatibility_V3_170321.pdf

Jos yhteensopivuutta ei ole, liitäntälaite voidaan sähköasentajan toimesta ohittaa ohjeen mukaisesti (10-15min per valaisin): https://www.sylvania.fi/images/pdf/T8_LED-putkien_kytkent%C3%A4ohje.pdf .Tällöin kohteessa voidaan käyttää ToLEDo Superia Universalin lisäksi ToLEDo Superia T8 ja ToLEDo Tube T8 -putkia, jotka soveltuvat myös suoraan 230V:n ohjaukseen.

T8 HF
T8 elektroninen liitäntälaite

T5-loisteputkissa on aina elektroninen liitäntälaite ja yhteensopivuus pitää aina tarkistaa valaisimesta irrottamalla heijastin tai pohjalevy ja katsomalla liitäntälaitteen tyyppi ja tarkistaa yhteensopivuus listalta: https://www.sylvania.fi/images/pdf/ToLEDo_Superia_T5_ECG_V2_Compatibility_V6_170321.pdf . Tämä siis kun käytetään ToLEDo Superia T5 ECG putkea, joka soveltuu vain liitäntälaitteen kanssa käytettäväksi.

T5 liitäntälaite 1
T5 elektroninen liitäntälaite

Jos liitäntälaitetta ei löydy listalta tai se on merkitty yhteensopimattomaksi, niin voidaan käyttää ToLEDo Superia T5 AC -putkea, joka toimii vain suoralla 230V:n ohjauksella. Putki on yksinkertainen ja erittäin varmatoiminen. Se voidaan kytkeä ohittamalla liitäntälaite ohjeen mukaisesti (10-15min per valaisin): https://www.sylvania.fi/images/pdf/T5_LED-putkien_kytkent%C3%A4ohje.pdf valaisimeen asennetaan myös tarra muutostyöstä.

LED-putkien vaihto vanhoihin valaisimiin vähentää valaisimien kuormitusta huomattavasti. Lämpökuormaa ei synny loisteputkeen verrattuna juurikaan, kun vanhan rautakuristimen läpi kulkeva sähkövirta pienenee 50-70% perinteiseen loisteputkeen verrattuna. Myös putken tuottama lämpökuorma pienenee samassa suhteessa.

Jos LED-putki rikkoontuu ennenaikaisesti, se on helppo vaihtaa huoltomiehen toimesta eikä valaisimen ulkonäkö muutu.

Neuvomme mielellämme LED-putkien vaihtoprojekteissa ja autamme valitsemaan oikeanlaisen putken ja asennustavan.

Sylvanialla on loisteputkista 90 vuoden kokemus ja LED-putkista yli 10 vuoden kokemus.

 

Kohdekuva 1

Kohdekuva 2