Lumiance |  Sylvania |  Concord

LumiNature pääkuva

Ihmiset ja kaikki elävät oliot tarvitsevat päivänvaloa. Aivojemme aktiivisuus on linkittynyt auringon rytmiin. Modernin elintapamme ansioista vietämme 90% ajastamme sisätiloissa, joissa auringonvalon määrä on vähäinen. Valolla on merkittävä vaikutus siihen, kuinka ihmiset tuntevat ja jaksavat. Aurinko ohjaa meidän sisäistä kelloa – olemme aktiivisia kun on valoisaa ja lepäämme kun on pimeää. Ulkoilmassa taivaan värilämpötila muuttuu vuorokauden aikana luonnon päiväkierron mukaisesti. Ihmiskeskeisellä valaistuksella (Human Centric Lighting) pyritään jäljittelemään luonnonmukaista päivärytmiä sisätiloissa.

LED-valaisimet tuottavat ihmisille haitallista sinistä valon aallonpituutta

Ihmisen unirytmiin vaikuttaa oleellisesti aivojen käpylisäkkeessä serotoniinin avulla kehittyvä melatoniini, eli unihormoni. Valon sininen aallonpituus vähentää melatoniinin tuotantoa merkittävästi, vaikuttaen unirytmiin – liian suuri määrä sinistä aallonpituutta saattaa aiheuttaa unettomuutta, keskittymiskyvyn puutetta, jne. Perinteiset valonlähteet ja tavalliset LED-valaisimet tuottavat piikkeinä sinistä aallonpituutta. Tunable White -ominaisuudella LED-valaisimen värilämpötilaa voidaan säätää luonnonvalon värilämpötilamuutoksia mukaillen. Useimmissa tällä hetkellä myynnissä olevissa Tunable White -valaisimissa on kuitenkin puutteellinen värintoisto (CRI 80-90). Tästä johtuen valaistuksen spektri on puutteellinen verrattuna luonnonvaloon.

LumiNature -valaisimissa on luonnollisin värintoisto

Tavallisissa LED-valaisimissa käytetään LED-chippejä, joiden väritoistokyky mitataan CRI-järjestelmän mukaisella 8:lla testivärillä (harmaasävyjä). Lisäksi jopa CRI90 -värintoistolla varustetuissa valaisimissa on puutteellinen värintoisto lämpimillä sävyillä ja erityisesti punaisella värillä. LumiNature -valaisimissa käytetään TM-30 värimäärittelyn mukaisia 99 testiväriin perustuvia LED-chippejä. Nämä valaisimet eivät myöskään tuota ihmisen biologisen kellon toiminnalle haitallista sinistä aallonpituutta. LumiNature -valaisimet ovat erittäin korkealla värintoistolla varustettuja (CRI 96 - 98) ja niiden spektrijakauma on korkea kaikilla toistettavilla värilämpötiloilla. LumiNature -valaisimia on saatavissa kiinteällä 3000K tai 4000K värilämpötilalla ja Tunable White -värilämpötilansäädöllä. Useimmissa liiketiloissa ja tarkkuutta vaativissa työtehtävissä (esim. laboratoriot, kampaamot ja kirjapainot) vaaditaan korkeaa värintoistoa, mutta värilämpötilaa ja/tai valaistusvoimakkuutta ei haluta säätää. Näissä kohteissa LumiNaturen kiinteällä 3000K tai 4000K värilämpötilalla saavutetaan merkittäviä parannuksia ihmisten hyvinvointiin ja työskentelymukavuuteen. LumiNaturen ohjaustapoina ovat ON/OFF-ohjaus, DALI 2, DALI DT-8, SylSmart Connected ja Casambi.

Todellista ihmiskeskeistä valaistusta (Human Centric Lighting) Casambilla

Sylvanian LumiNature -valaisimilla ja Casambi -valonohjauksella saavutetaan todellinen ihmiskeskeinen valaistus. Dynaamisissa ympäristöissä (kuten sairaalat, terveydenhuollon kohteet, vanhusten palveluasunnot ja hotellit) ihmisen biologista kelloa (Circadian rhrytm) jäljittelevällä värilämpötilan säädöllä voidaan korvata puutteellista tai kokonaan puuttuvaa (ikkunattomat tilat) päivävaloa. Casambista löytyy vakiona tällainen luonnon päivärytmin mukainen automattinen, aikaohjattu värilämpötilan ja valaistusvoimakkuuden säätö.

Sylvanian Optix ja Optix Linear -valaisimet ovat saatavissa LumiNature Human Centric Lighting -malleina.

LumiNature Human Centric Lighting (pdf)

Tutustu Sylvanian valonohjausjärjestelmiin: SylSmart Valonohjauksen vallankumous

Optix   Optix Linear

 

Visuel LumiNature netti